Però, avancem?

futureshop

Obro el diari. Un article llistant el gran avenç que ha suposat Tinder en les relacions afectives i sexuals. En un grup de Whatsapp una coneguda lamenta que amb els grans avenços tecnològics que hem viscut, com pot ser que encara haguem de votar posant una papereta dins una urna.

Un tuitaire es lamenta que a les xarxes no hi ha accés a la informació, hi ha injeccions d’ideologia. No ens agrada perquè es vivia millor quan només els llestos podien tenir ideologia, suposo. Un periodista demana tenir en compte les innovacions tecnològiques per dur a terme transformacions profundes en el sistema educatiu.

Demandes i lloances a la tecnologia en nom del progrés.

Demandes i lloances a la tecnologia com si ens hagués de salvar de l’estancament quan sembla que poca cosa es mogui realment. El món tecnològic, en canvi, és dinàmic, és un món que avança davant dels nostres ulls.

Diu Rendueles a “Tumba abierta”: “La tecnología digital es la solución, se nos dice desde un abanico de fuerzas políticas asombrosamente amplio, para los problemas de la economía, la educación, la cultura, la política, el trabajo o las relaciones personales (…) Es que se nos dice, y gustosamente creemos, que la tecnología será capaz de solucionar nuestros problemas antes de que sea demasiado tarde (…) Depositar en estas fantasías tecnológicas toda nuestra capacidad para construir un futuro compartido entrega todo el campo de batalla político a los movimientos reaccionarios”.

El solucionisme tecnològic podria ser l’excusa per deixar d’exigir-nos coses i de responsabilitzar-nos de moltes més. I alhora la tecnologia podria estar produint el miratge col·lectiu que avancem. Però, avancem? És tan forta aquesta sensació de confort en l’abstracte que hem deixat de fer-nos preguntes, i de cercar respostes? Les fantasies tecnològiques no ens salvaran, d’acord. Però per a això necessitem una narrativa del progrés.

Imatge: Open Grid Scheduler.

 

Anuncis

2 pensaments sobre “Però, avancem?

  1. Suposo que hem arribat a un punt a on hem caigut al parany de la fantasia (que nosaltres mateixos hem creat) a on argumentem que la tecnologia és (o serà) com hem imaginat a la ficció. Ens deixem manegar per la tecnologia, convençuts que millorarà les nostres vides quan, en realitat, també provoca dubtes i angoixes (i fins i tot noves patologies). I és que encara no hem après a rebel·lar-nos contra la nostra pròpia obra. Per això preferim seguir pensant que la tecnologia ens ajudarà i que aquesta incomoditat actual és només un símptoma passatger que cal patir per aconseguir aquesta tecnologia que guareix un càncer tocant un botó o ens permet viatjar a milers de quilòmetres en un breu parpelleig. I com dius, en aquest impasse, quan sapiguem com lluitar contra la tecnologia, no podrem perquè haurem oblidat el fet de pensar, el fet de moure o el fet d’estimar.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s