Caminar enrere

00221917dead128ba4680f

Recordo una entrevista que van fer a en Tortell Poltrona sobre els seus viatges amb Pallassos sense Fronteres. Explicava que va haver de fer front a situacions molt crues i va anar aprenent a traslladar i traduir situacions còmiques, d’una punta a una altra del món. Deia que no eren mai les mateixes perquè no sempre una cosa fa riure a tothom. Això m’ha fet pensar en alguna cosa que vaig escriure fa dies. Existeixen coses i gestos universals, però no sempre posats en el mateix lloc.

Pensava en això perquè avui he trobat, de nou, les dones que ballen al carrer. Tres files llarguíssimes de dones de mitjana edat ballant davant dels llums de neó del centre comercial. Una de les coses que més m’interessen de la Xina és el contrast entre tradició i modernitat.

No és la primera vegada que me les trobo. No deuen ser sempre les mateixes però aquests grupets són per tot el barri i sempre ballen als vespres. Totes segueixen la mateixa coreografia, com si haguessin quedat abans per assajar-la. No crec ni que entre elles es coneguin;en són moltes. Tanmateix existeix una coordinació perfecta. Hi ha gent que s’asseu al terra a mirar-les, però sembla que la dansa no sigui el que realment els interessi. De fet, quan he començat a gravar-les, esperava alguna reacció de timidesa o una actitud d’alerta amigable, d’elles o del seu voltant, però aquest moment no ha arribat.

Diuen que a altres parts de la Xina, els homes també ballen. Aquí,al districte de Huadu, encara no ho he vist.

Més enllà de les dones, una parella d’avis venia cap a nosaltres caminant enrere. A la Xina, hi ha gent que fa exercici d’aquesta manera i avança. Caminar enrere,per què no?

Foto: http://www.chinadaily.com.cn

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s