El dia que van descobrir el Jordi

El Joan Pons era una persona apassionada per una disciplina que no havia estudiat mai. Era d’aquelles persones amb un esperit autodidacte, d’aquelles que, encara ara, gràcies a una inquietud extraordinària es fan un lloc en el món reglat. Malauradament, a penes s’hi troba una referència a la xarxa. El lligava una profunda amistat amb el Salvador i junts, a Sabadell, van descobrir el Jordi (Dryopithecus laietanus). M’agrada trobar històries humanes darrere de les grans descobertes. Prova que, sovint, les grans coses s’esdevenen sense pretensió.
Els dos caminaven per Can Llobateres, així m’ho explica el fill del Salvador que els veia en la distància. Ara aixecaven un braç i assenyalaven aquí i allà, ara quedaven enlluernats pel sol i prenien la mà com a visera. Diu que ell jugava a quedar-se enrere per a córrer fins a on eren ells aixecant polseguera. Ells caminaven absorts, ignorant què feia el nen; eren expedicionaris sense expedició. Quan a la fi el nen arribava, sempre els trobava enriolats, conversant sobre això i allò altre. La química que unia l’acadèmic amb el tot terreny era inexplicable. Semblava que l’un salvés una part de l’altre. Aquell dia, després de tant caminar, s’aturaren i el Salvador féu un cop de pic al terra espontàniament. D’aquell cop, en caigué una pedra i de sobte, un os del Jordi. Puc imaginar la catarsi entre aquells dos adults i l’infant d’ulls enjogassats.
El fill del Salvador m’ho explica amb llàgrimes als ulls. Quan era el moment més dolç del Joan, que havia fet una descoberta històrica, un càncer letal el va apagar per sempre més. Diu que no recorda haver vist plorar el seu pare tant com aquells dies. Fem coses estranyes per aturar el pas del temps i guardar un bocí de la nostra història. El Salvador havia decidit feia temps dir al seu fill Joan. I ho va fer per no oblidar mai el record d’en Joan Pons.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s