l’escepticisme necessari

Bluebird’s heart, Dara Scully
De Llibertat, de Jonathan Franzen, s’ha dit que és la novel·la americana de l’any i que fa un retrat al detall de la societat actual. No escric per contradir cap de les consideracions que s’han anat fent. Podria atrevir-me a dir que hi estic d’acord fins a on jo sé, tot i que no sabria argumentar amb criteri com ho jutjo així. 
Més enllà del màrqueting, per a mi el mèrit del llibre no té tanta relació amb la reproducció fidel d’un moment, sinó tal i com és construït atemporalment a través de les relacions personals dels personatges. I en aquest sentit, m’ha fascinat la relació entre dos personatges femenins; l’Eliza i la Patty. Llegint la seva història n’hi hauria prou per donar sentit al títol de l’obra. Els moments de feblesa, de frivolitat, d’indefensió, d’egoisme, d’ambigüitat, de crueltat, d’ingenuïtat que s’expliquen en aquesta relació apareixen narrats de manera tan complexa i tan universal, amb un desig tan fort de poder-se explicar tan alt per ser compresos millor, que m’ha fet pensar que si hagués de triar una de les èpoques més interessants i més pures de l’ésser humà seria, sense dubte, l’adolescència. Allà on ja existeix la consciència del bé i del mal però on encara no han aflorat les aparences.

És curiós que Franzen sigui un dels escèptics de l’oxigen de la novel·la i defensor de la poca autoritat cultural que té aquesta (vegeu article a El País) i hi segueixi apostant amb la força de Llibertat. Sense cap mena de dubte, des de l’escepticisme es treballa i es pensa molt millor.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s