Un altre Joan Arús

En Joan Arús era un déu menor, ens explicava en Marc Comadran anit a Castellar. Un aurea mediocritas necessària, que fa evident una literatura consolidada amb déus de l’Olimp (Riba, Carner, etc). La veritat és que pocs ens hem apropat a aquest poeta. Hi té a veure un dels trets que l’han anat caracteritzant amb més intensitat: el seu suposat col·laboracionisme amb el règim. Aquest aspecte que destaca entre molts altres, l’ha bandejat de totes les possibles antologies i l’ha perseguit al llarg del temps. Fins i tot, ha fet que l’oblidéssim a Castellar. Vosaltres mateixos podeu comprovar què trobem d’ell a la xarxa; ben poca cosa.
L’ambigüitat del poeta, però, ens la demostren algunes cartes on es declara com a confident d’altres, contraris al règim, un intel·lectual elegit per estrangers per denunciar la situació de Catalunya durant la dictadura, o bé algunes tertúlies clandestines a casa seva. L’Arús era un home obsessionat per trobar la seva veu poètica i va fer ús de totes les plataformes que tenia al seu abast. I aquesta potser és la veritat més veritable de totes.
Els seus llibres van ser crucifixats a la paret d’una estança (literalment) del Grup de Sabadell tot i que després en Joan Oliver va penedir-se del maltractament. Així mateix va ser aquest poeta qui va dir que l’Arús havia de ser en totes les antologies de poesia catalana. I aquest és dels grans.
Hem d’agrair que en Comadran l’hagi descobert d’aquesta manera i que ho expliqui amb tanta passió. Ahir,  entre el públic una dona que va compartir estones amb l’Arús, l’amiga de la peixatera a qui el poeta convidava a un cafè i el seu nét. Va semblar que tots marxaven a casa amb el sentiment que una mica, encara que fos per dues hores, se li havia fet justícia. Potser podrem parlar d’una altra manera d’en Joan Arús a partir d’ara.

Anuncis

Un pensament sobre “Un altre Joan Arús

  1. m'has fet venir ganes (com sembla que te n'han fet venir a tu) de descobrir una mica més enllà a Joan Arús. per fer-li justícia i per guanyar perspectiva davant d'altres Joans Arús. contagi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s