El vampir de Düsseldorf

Sense música i amb aquella exageració heretada del cinema mut. Fritz Lang i la seva pel·lícula M, el vampir d Düsseldorf. No sé si em puc atrevir a dir que em sembla un film a mida d’una gran obra literària i també d’una crítica social elegant. 
La història gira al voltant del xiulet de l’assassí de les nenes de Düsseldorf, tot i que dels assassinats només en coneguem la pilota perduda, el globus que queda atrapat a les torres d’electricitat, els articles a premsa. 
Em quedo amb dos gestos redemptors i oposats entre si. La mà a l’espatlla que posa el vagabund cec sobre  l’assassí i que fa que desenvolupi un gran discurs sobre el mal i la mateixa mà que fa que la policia el salvi d’un judici popular. Però sobretot, la pregunta final de la mare plorosa:
-De què serveix això si no és per posar més vigilància sobre els nens?
Una pregunta que apunta que cap dels dos gestos és redemptor del col·lectiu i que té sentit si pensem que dins de l’obra al final el crim és el menys important. Crec que Lang parla d’una culpa que no demostra res en ser jutjada, si no és per constatar que sobre nosaltres recau un pes més d’injustícia no resolta que es troba al final de la canonada. 
Anuncis

4 pensaments sobre “El vampir de Düsseldorf

  1. I em quedo també amb els moviments de càmera, apropant-se i allunyant-se d’un turmentat Peter Lorre a través de les plantes de la cafeteria, o les ombres dels homes de l’hampa de Düsseldorf reflectides a la paret, fumant, mentre decideixen ser ells els que s’encarregaran de l’assassí.Bona pel•lícula i bon vespre. I em segueixes sorprenent…

  2. Moltes gràcies per dedicar-nos unes lletres al teu blog. A títol personal, encara que crec que tota la junta estarà amb mi, he de dir que sense vosaltres, el nostre públic, el CCCV no seria possible. Esperem veure't més sovint a les nostres sessions.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s