"El sentit de la ficció"

Crec que la plena comprensió de la vida i de l’existència (si és possible), la serenitat absoluta(si existeix), invaliden la possibilitat de fer literatura. L’art és, entre altres coses, la corroboració de la insatisfacció humana. És la recerca lliure de la felicitat.
En arts representatives, com la pintura, l’escultura o la literatura, disparem els “què vol dir”. En música, en canvi, el receptor no demana res més que sons, ritmes, timbres,tons, intensitats, harmonies, dissonàncies sense que això hagi de voler significar més que això. El receptor ho accepta sense fer més preguntes. En canvi “on és la vaca”, “per què el cavall és verd” i l’aparent incomprensió d’un text l’invalida pel seu hermetisme.
El sentit de la ficció, de Jaume Cabré. Profund i àgil.
Anuncis

5 pensaments sobre “"El sentit de la ficció"

  1. La felicitat com a fi, de la mateixa manera que la plena comprensió de la vida o la serenitat absoluta no existeix; tanmateix com deia Schopenhauer, les arts representatives ens ajuden a trampejar el camí i a entrellucar-la. De fet per ell, la màxima representació de les arts era la música.Una abraçada Elisenda!

  2. l' art és un llenguatge que de la mà de les emocions es pot aprendre i s' ha de cultivar. no se si la serenitat o el coneixement absoluts, tan difícils de trobar com un cavall verd, poden ser un morrió, però segur que ho és el conformisme.m' agrada molt aquesta entrada!

  3. Coincideixo que l'art és, entre altres coses, la corroboració de la insatisfacció humana. Aquesta reflexió anterior m'ha fet pensar en tres llibres que va escriure l'escriptor argentí Ernesto Sabato (el pròxim 24 de juny farà 100 anys): El túnel, sobre heroes y tumbas, i Abaddón el exterminador. Precisament en aquesta última obra, aquest escriptor diu el següent: "En cualquier caso, fuera como fuera, era paz lo que seguramente ansiaba y necesitaba, lo que necesita todo creador, alguien que ha nacido con la maldición de no resignar-se o esta realidad que le ha tocado vivir…Porque no hay una felicidad absoluta, pensaba. Apenas se nos dá en fugaces y frágiles momentos y el arte es una manera de eternizar esos instantes"

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s